Introductie
DELA hanteert de onderstaande risicocategorieën welke tevens zijn onderkend in Solvency-II. De aanduiding voor de daarbij horende kapitaalseisen zijn tussen haakjes weergegeven:
- Verzekeringstechnisch risico (SCRvt);
- Marktrisico (SCRmarkt);
- Tegenpartij Kredietrisico (SCRtp);
- Liquiditeitsrisico;
- Operationeel risico (SCRop);
- Immateriële vaste activa;
- Strategisch/ Reputatierisico.
Deze risicocategorieën worden hierna verder toegelicht.
DELA gebruikt voor de kwantificering van de risico’s het standaardmodel onder Solvency-II en vindt dit model passend voor het kwantificeren van haar risico’s. Voor DELA geldt –gezien haar portefeuille van levensverzekeringen- dat het verzekeringstechnisch risico louter het levenrisico omvat.
Identificatie en monitoring van risico’s
De identificatie van risico’s kan plaatsvinden door zowel de 1e lijn als de 2e lijn. De Financial Risk Manager en Operational Risk Manager inventariseren periodiek de risico’s, waarbij ook aandacht wordt besteed aan opkomende risico’s. Onderdeel van de reguliere ORSA is daarnaast de beoordeling en toetsing van het risicoprofiel alsmede de beoordeling van de passendheid van het standaardmodel. In het RCO worden deze bevindingen besproken en gechallenged om tot een sluitend geheel van risico’s te komen.
Risicobereidheid
DELA baseert haar risicobereidheid op de vastgestelde bedrijfsdoelstellingen en de draagkracht.
Risicobereidheid is de mate van risico dat DELA, op basis van haar risicoprofiel, wil lopen om de strategische doelen te behalen passend binnen de draagkracht (risicocapaciteit). Naast de te behalen doelen is borging van de continuïteit van de organisatie essentieel. Risicobereidheid bestaat uit kwalitatieve statements en kwantitatieve statements. De risicobereidheid wordt vertaald in risicolimieten en risicotoleranties om continue monitoring mogelijk te maken.
Het bestuur stelt de risicobereidheid vast op advies van de Financial en Operational Risk Manager. Hieronder valt onder meer ook de vaststelling van de normsolvabiliteit. De directieteams van de ZBO’s vertalen deze vervolgens naar eigen risicolimieten en –toleranties binnen de kaders van het groepsbeleid (op advies van de Financial en Operational Risk Manager). Tot slot stelt het bestuur de risicolimieten en -toleranties definitief vast. Het risicoprofiel en de risicobereidheid worden, na vaststelling door het bestuur, goedgekeurd door de Raad van Commissarissen.
Risicoprofiel
Jaarlijks wordt het risicoprofiel van DELA geëvalueerd.
Met behulp van de ORSA toetsen het bestuur (op groepsniveau) en de directieteams (op ZBO-niveau) enerzijds of het risicoprofiel passend is in het licht van de bedrijfsdoelstellingen en de huidige kapitaalspositie en anderzijds beoordelen zij of DELA bij het vastgestelde beleid ook in moeilijke tijden solvabel blijft. Daarbij wordt een expliciete relatie gelegd tussen het risicoprofiel en de kapitaalspositie.
Risicotoleranties en -limieten
Voor een nadere kwantificering van de risicobereidheid vertalen de directieteams de statements naar operationele risicolimieten en –toleranties en KRI’s. Voor iedere KRI is het gewenste risico, de risicotolerantie en de risicolimiet vastgesteld.
Vereist kapitaal
In de grafiek hieronder is de opbouw van de SCR voor DELA Coöperatie grafisch weergegeven, waarbij verzekeringstechnisch risico, marktrisico en tegenpartij-kredietrisico bruto worden weergegeven, zonder rekening te houden met het verliescompenserend vermogen van technische voorzieningen. Deze wordt hier separaat getoond.
SCR naar componenten, ultimo 2019
SCR naar componenten, ultimo 2018
Duidelijk is dat de verzekeringstechnische risico’s en de marktrisico’s voor DELA de grootste risico’s zijn. Elk van de risicocategorieën wordt in het vervolg nader toegelicht. Ieder categorie voor zich vormt het 1 in 200 jaar scenario voor de betreffend risicocategorie. In de praktijk zullen deze risico’s zich niet allemaal tegelijkertijd manifesteren. Daarom wordt middels de onder het standaardmodel voorgeschreven correlatiematrix een correctie bepaald: het diversificatie-effect.
Het verliescompenserend vermogen van technische voorzieningen in de vorm van winstdeling (Loss Absorbing Capacity of Technical Provisions = LAC-TP) is voor DELA een belangrijk middel in het beheersen van de risico’s. Dit wordt in paragraaf C.1 nader toegelicht. DELA stuurt haar risico’s op basis van de vereiste kapitalen na aftrek van deze winstdeling.
Het verliescompenserend vermogen van uitgestelde belastingen (Loss Absorbing Capacity of Deferred Taxes = LAC-DT) geeft een afslag op het vereiste kapitaal. De gedachte hierachter is dat een verlies ter grootte van het vereist kapitaal (het 1 in 200 jaar scenario) leidt tot een fiscaal verlies waardoor dit verlies kan worden verrekend met toekomstige winsten. Bedrijfseconomisch gezien houdt dit in dat een gedeelte van het bruto verlies door een verlaging van toekomstige belastingdruk wordt gefinancierd. De Solvency-II-regelgeving stelt strikte eisen aan de onderbouwing van deze LAC-DT. In paragraaf C.7 wordt nader toegelicht hoe DELA hiermee omgaat.
In vergelijking tot de cijfers ultimo 2018 zien we een verhoging van zowel de marktrisico’s als de verzekeringstechnische risico's. Voor de marktrisico's komt dat vooral door de stijging van de aandelenkoersen in 2019, waardoor de exposure is toegenomen. Daar komt nog bij dat eind 2018 de aandelenkoersen waren gedaald, waardoor de mitigerende werking van de aandelenhedge toen tijdelijk hoger was. Dat effect is in 2019 verdwenen.
De stijging van de verzekeringstechnische risico's komt vooral door het kostenrisico. De structurele IT-kosten en de beleggingskosten zijn toegenomen, waardoor de exposure voor kostenrisico hoger is.
In onderstaande grafiek is de opstelling van de netto SCR weergegeven, waarbij in elke risicocategorie het mitigerend effect van de winstdeling is verwerkt.
SCR naar componenten, netto, ultimo 2019
SCR naar componenten, netto, ultimo 2018
In de paragrafen C.1 en C.2 zijn grafieken weergegeven met de opstelling van de netto SCR van verzekeringstechnische risico’s respectievelijk marktrisico’s.
In de grafiek hieronder is de opbouw van de SCR van DELA Coöperatie weergegeven, met als startpunt de SCR van DELA Natura. De grafiek laat alleen de onderdelen zien waarvan de SCR van DELA Coöperatie afwijkt van de SCR van DELA Natura.
SCR naar componenten, netto, verloop van Natura naar Coöperatie, ultimo 2019
SCR naar componenten, netto, verloop van Natura naar Coöperatie, ultimo 2018
In vergelijking met de SCR van DELA Natura worden de volgende elementen van de SCR toegevoegd c.q. gewijzigd:
- marktrisico: aandelenrisico gerelateerd aan de deelnemingen binnen DELA Coöperatie;
- marktrisico: vastgoedrisico betreffende de panden van DELA Uitvaartverzorging;
- het tegenpartij risico is hoger dan dat van DELA Natura;
- diversificatie-effecten.
De LAC-DT wordt alleen voor de verzekeringsentiteit toegepast.
Stresstesten
DELA stelt jaarlijks de ORSA rapportage op. Daarin worden een aantal stresstesten beschreven die zijn uitgevoerd om de weerbaarheid van de kapitaalpositie te toetsen. De uitgevoerde stresstesten liggen op het terrein van:
- negatieve ontwikkelingen in rente- en inflatiecurves;
- marktschokken;
- reputatieschade gevolgd door dalende portefeuilles;
- stijging van kosten en uitvaartkosten.
Uit de testen blijkt dat de solvabiliteitspositie robuust is.
Om voorbereid te zijn op overschrijding van interne dan wel wettelijke normen zijn mogelijke managementacties uitgewerkt, zodat deze kunnen worden ingezet om binnen de in het kapitaalmanagementbeleid gestelde termijnen voldoende solvabel te zijn.